Petua Hilang Rasa Mengantuk

Posted by Wanabe PJ on Tuesday, July 26, 2011Adeh..Masuk tengahari je mesti mata ni macam ada gam. Mulut lak mcm sebesar mulut gua kalau menguap. Tue la penangan tengahari. Nak lak kalau pas makan tengahari n duduk opis yang ber'aircond'. Fuh, memang terbaiklah kalau dapat tido kan. Tapi apa leh buat, tugasan kerja kena buat. Amanah tuh. So kat sini aku nak share beberapa tips n petua untuk hilangkan rasa mengantuk. Antaranya terdapat sepotong ayat di dalam Ayat Qursi boleh dijadikan penawar untuk menghilangkan rasa mengantuk ini. Ayat tersebut berbunyi:

“LAA TAK KHUDZUHU SINATUW WALA NAUM”

(Bermaksud: "Dia (Allah) tidak mengantuk dan tidak tidur")

Ambil air langit-langit, tiup dan baca ayat di atas di kedua-dua ibu jari tangan dan disapukan kepada mata. Amalkan baca ayat ini tatkala korang semua rasa mengantuk baik masa di pejabat, dalam kereta, mendengar ceramah, mahupun dalam kelas ataupun kuliah. Insya,Allah hilang rasa mengantuk dan letih korang tue.

{ 2 comments... read them below or add one }

jobmall said...

terima kasih, satu ilmu baru yang diperolehi,, nak amalkan dan guna waktu dengar ceramah atau seminar hehe memang mengantuk sangat

Wanabe PJ said...

sama2..just kongsi benda menarik ni..:)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...