Teka-teki: Mane pergi lagi singgit????

Posted by Wanabe PJ on Monday, December 1, 2008

Ada 3 orang member kamcheng pegi becuti kat pulau tioman... Sampai kat sana, dia orang pun pegi laa cari resort tempat persantaian dia orang barang semalam... Riki punya riki.... last-last dapat laaa satu resort yg sewanya cuma RM30 satu malam.... Since dia orang ni member kamcheng giler..depa pakat nak sewa satu bilik je & tanpa banyak soal..masing2 keluarkan sorang RM10...kira tong-tong 3 org laaa..... So bila dapat kunci jer...depa tanpa membuang masa terus jer pegi bilik..... Lepas depa blah pegi bilik..... minah cun kat front office tu baru teringat yg laaa ni resort dia tengah buat promotion...so satu bilik cuma RM25 je... Minah ni pun panggil bell boy suruh pulangkan balik lagi RM5 kat mamat 3 org tu... On the way nak pulangkan duit tu..si bell boy ni tepikir yg duit belen ada RM5... Mamat tu ada 3 org... camna nak bagi duit tu sama rata kat diaorg..??? Pikir punya pikir last2 mamat ni dapat idea...dia pulangkan sorang RM1 kat mamat tu... Then belen lagi RM2... dia ambik buat beli jajan...

Maknanya....
Mamat 3 org tu cuma bayar duit hotel sorang RM9....

Total depa bayar....RM9.00 x 3 =RM27...
Mamat bell boy tu amik RM2...
So total semua sekali
RM27 + RM2 =RM29
Mana pegi lagi singgit....?????????????

{ 11 comments... read them below or add one }

killr0yLive said...

diorg byr rm 30.00..
diskaun tolak rm 5.00..
bell boy bg rm 3.00..
bell boy ambik rm 2.00..
so rm 25 + rm 3.00 = 28.00
so btul la..rm 28.00 + duit bell boy td rm 2.00 = rm 30.00..

huhu soklan nisja je trik..kurang asam tul..

Aidy Shahiezad said...

nie cara-cara baru nak bagi page ko melimpah ruah ngan komen orng ke wan ??

WaNabE Pee JaY said...

xdela..aku sje update bru blog nie..xmghrp korg comment pn..hahaha...

Are-Um said...

ko nk tau seringgit lg ke wan????
ko dah letak seringgit tu kat blog ko.. ko nk cari ape lg??
So, mknenye, seringgit lg tu ada d gambar..hahahah..
tul x??

WaNabE Pee JaY said...

haah la..aku lupe..hahaha...bykla ko..aku ltak gmbr je 2..

Are-Um said...

Ape nie..jwpn x bg2 pong...

killr0yLive said...

aku dah bg lor...2 la jwpnya...

WaNabE said...

mcm ni jwpnnye..psl soalan 2 tye klu sorg byr RM 9x3=RM 27..Bell boy amik RM 2..so balance ptutnye ada RM 1 lg..cbe korg pk blik ek, sewa diskaun 2 RM 25 je..n then korg divide 3..so jdnye sorg ptut byr RM 8.30..pas 2 balance RM 5, bell boy bg setiap sorg RM 1..so di cni total dorg dpt RM 9.30, extra 30sen sorg..so 30sen x 3= 90sen(bundar jd RM 1)..pas 2 bell boy amik RM 2..so btul la ckup2 je RM 30..soklan ni trick je..

Aidy Shahiezad said...

korunk nie pening untuk masalah yang tak penting la sebenarnya... nie ade masalah lg penting nie, baik kire balik bajet pangkor ari tue... kita still tak calculate bahagi untuk baki perblanjaan lagi tue... amacam ??

WaNabE said...

hahaha...btul 2..baik korunk kre baki pblnjaan pgkor ari 2...

Aidy Shahiezad said...

kire la cepat...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...