Bisnes Online

Posted by Wanabe PJ on Wednesday, July 6, 2011



Sekarang nie aku tengok makin ramai rakyat Malaysia yang menceburi n buat bisnes online nie. Jadi trend baru lak. Setiap hari ada je barang baru dorang promote kat FB n blog2 semua. Ada yg sanggup berhenti keje wat biz online ni full time. Jual kain la, baju la, kasut, seluar, bundle tak bundle, jam, e-book, biskut, kek lapis n mcm2 lagi. Wow! Macam seronok jek dorang wat biz online ni kan. Sebenarnya aku pun tak terlepas dari buat biz online ni. Cari rezeki sampingan cikit. Maklumla kontrak lagi kan. Macam aku pun kolaborasi ngan adik aku kat luar negara wat biz online ni. Amik barang dari sana. Tapi kecil2an la. Sekali buat ada customer tepon dan beli rasa seronok. Alhamdulillah barang pn cepat jalan. Rasulullah s.a.w pn ada bersabda " 9/10 daripada rezeki adalah datang dari perniagaan" (Hadith Riwayat Tirmizi). Tapi tuela masalah utama nak buat biz online ni kena modal yang banyak dan juga ada kaki. Erti kata lain ada cable or supplier la. Lagi satu kena berani tanggung risiko dan sabar. Maklumla tak semua orang akan beli barang yg kita jual hari2. Nak lak barang yg kita order tue dari luar negara. Kalau karam, hilang or kena tipu sendiri tanggung la..

{ 2 comments... read them below or add one }

Potlee Monavie said...

betul tuh..nma pun bisnes mesti hasilkan untung yer tak..hihi...kalo ade kwn alg minat g-shock, frogskin...alg bgtau wan k

Wanabe PJ said...

hahaha..boleh2..selagi brg ada lg..klu nk order ckit2 pn boley..bg model je..setakat ni wan amik yg rare pye la..rege boley kawtim bak kata hazama..hehehe..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...